Geen producten (0)

Tips voor het eten met kinderen

Tips voor het eten met kinderen

Aan tafel met kinderen kan soms best uitdagend zijn. Maaltijden vormen over het algemeen een sociaal gebeuren. Gezellig samen eten is een goede basis en je kind leert zo ook dat het belangrijk is om tijd te nemen voor het eten. Door vanaf het begin het goede voorbeeld te geven, zorg je ervoor dat je kind goede eetgewoonten aanleert.

Goede voorbereiding is het halve werk
Zorg dat alles klaar is voordat je kind aan tafel komt. Dit zorgt er voor dat je smeerkeesje niet ongeduldig wordt en dat je al je aandacht op je kind kunt richten.

Gezelligheid!
Het is fijn als het eetmoment voor zowel ouder als kind gezellig is. Samen kletsen tijdens het eten is niet alleen gezellig maar ook ontzettend leerzaam. Benoem bijvoorbeeld wat jullie samen die dag hebben gedaan en waarom dit zo leuk was, maar ook kun je bijvoorbeeld samen de happen tellen. Hierdoor ontwikkeld het kind de taal en het denken.

Een andere manier om het gezellig te maken aan tafel is om vrolijke en kleurrijke bordjes, bekers en bestek te gebruiken. Kinderen vinden dan automatisch en het eetmoment aantrekkelijker.

Een beetje knoeien mag
Jonge kinderen knoeien vaak. Rondvliegende bordjes, boterhammetjes, groenten of slierten spaghetti van de vloer oprapen is dan voor veel ouders dagelijkse kost. Het helemaal voorkomen van dit geknoei is lastig, maar je kunt wel een aantal aanpassingen doen om je smeerkeesje zo schoon mogelijk te houden.  Maar onthoud je smeerkeesje is nog maar klein. Allle begin is moeilijk.

Gebruik geen breekbare spullen. Zorg er voor dat je kind in ieder geval eet uit spullen waarvan het niet zo erg is als ze een keer op de grond vallen. De kids-plate is hier super geschikt voor want deze zuigt vast aan de ondergrond en is dus niet van tafel te gooien door je kind.

Regels en duidelijkheid
Meestal is het voldoende om een paar duidelijke regels te stellen die bij de leeftijd van je kind passen. Zorg er altijd voor dat je regels haalbaar zijn en verwacht niet te veel van je kind. Ook het complimenteren van goed gedrag is belangrijk. Door een positieve aanpak zal je kind ook in de toekomst nette tafelmanieren hebben. Een volkomen negatieve aanpak werkt daarentegen andersom en zal uiteindelijk negatief uitpakken voor jezelf. 

Vaste tijden
Om kinderen iets te leren is het belangrijk om ze regelmaat te bieden. Het is handig om vaste tijden aan te houden voor de maaltijden: ontbijt, lunch en avondeten. Bovendien is het een goed idee om ’s avonds op tijd te eten, anders is je kind misschien te moe. 

Het eetmoment is een belangrijk moment op de dag. Belangrijk is om altijd te onthouden dat dit niet voor elk kind hetzelfde en even snel gaat. Een leuke extra tip is om smeerkeesje vanaf een jaar of 3 of 4 misschien al een beetje te laten ‘helpen’, bijvoorbeeld door een pak melk op tafel te zetten. Veel kinderen vinden dit leuk en dit is ook goed voor het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van je kind.