Geen producten (0)

Groente en fruit ontdekken, zo doe je dat!

Groente en fruit ontdekken, zo doe je dat!

Zelfs groente en fruit eten wordt één groot feest met de kids-plate! Groente en fruit eten is gezond en ontzettend belangrijk, juist voor kinderen. Helaas wil het niet altijd bij iedereen lukken om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. Zeker bij jonge kinderen kan dit nog wel eens voor een uitdaging zorgen, terwijl het juist voor hen zo belangrijk is aangezien ze nog volop moeten groeien en de voedingstoffen hiervoor nodig hebben. Lees de tips hier!

Een goed voorbeeld
Jong geleerd is oud gedaan. Misschien wel het allerbelangrijkste in het proces is om zelf ook veel groente en fruit te eten, vooral waar je kinderen bij zijn. Als zij zien dat het de normaalste zaak van de wereld is en in de dagelijkse routine hoort gaan zij dit ook zo beschouwen.

Helpen met bereiden
Kinderen vinden het vaak leuk om zelf te kiezen wat je vanavond gaat eten of om te helpen bij de bereiding. Betrek je kind dan ook hierbij. Boodschappen doen, koken of schillen. Op deze manier volgen ze hoe dit moet en ervaren ze zelfcontrole. De motivatie om lekker te smikkelen van hun ‘zelf’ bereide fruithapje of groente is des te groter!

Vervang ongezonde snacks
Om gemakkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit te komen is het slim om ongezonde snacks te vervangen voor groente en fruit snacks. Aardbeien, druiven, snoeptomaatjes, paprika, worteltjes of een stukje meloen zijn over het algemeen gezonde snacks die bij kinderen ook in de smaak vallen. De zoete smaken en mooie kleuren maken het een lust voor het oog. En naast een mooi tussendoortje ook nog eens super gezond!

Maak je eigen moestuintje
Een andere manier om je kinderen vanaf het begin erbij te betrekken, is je eigen groenten te verbouwen in een moestuintje of kas. Niet alleen super leuk om samen te doen, maar ook erg leerzaam voor kinderen. Zo zien ze hoe de groente groeit, leren ze de planten verzorgen en zullen ze super trots zijn als de zelf verbouwde worteltjes uiteindelijk op het bord liggen. Hier geen tijd voor of heb je geen groene vingers? Bezoek dan eens bij opa, oma, kennissen of buren de moestuin. Dit draagt voor kinderen bij aan de beleving van het groente eten.

Maak het aantrekkelijk
Zeg nou zelf, eten uit de kids-plate is al één groot feest. Het kleurrijke bordje zorgt voor een vrolijk eetmoment voor jong en oud. Daarnaast zijn kinderen ook erg gevoelig voor leuke bijnamen voor het eten of leuke vormpjes. Gebruik enige creativiteit tijdens het koken om het eten voor kinderen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Zorg voor een fijne sfeer
Maak er niet altijd een punt van als je kind iets niet wil eten. Een gespannen sfeer zorgt ervoor dat je kind nog meer de kont tegen de krib gooit. Probeer het de volgende keer gewoon weer. Kinderen moeten namelijk wennen aan smaken, soms tot wel 10 keer! Geef dus niet te snel op! Maak van het avondeten bovendien een leuk moment: gezellig met z’n allen samen aan tafel. Geef complimentjes als je kind wel iets eet in plaats van straffen als ze iets niet eten. Zo blijft het leuk aan tafel!