Geen producten (0)

Zelfstandig leren eten

Zelfstandig leren eten

Je kindje eet al een paar maanden ‘echt’ eten, maar de volgende mijlpaal is al in zicht. Je kind wil zelf gaan leren eten. Een gezonde ontwikkeling, want zelfstandigheid maakt een kind zelfverzekerd. In het begin gaat dit misschien nog niet helemaal zonder slag of stoot, maar hoe vaker je kind oefent hoe beter het gaat. Lees hier hoe je dit proces bevorderd…

Wanneer beginnen met zelfstandig eten?

Iedereen is anders en iedereen leert eten op zijn of haar eigen tempo. Jij bepaalt dus ook niet wanneer je kind er klaar voor is, maar dat doet je kind helemaal zelf. En wanneer deze tijd is aangebroken merk je meteen. Kinderen gaan op een gegeven moment namelijk zelf aangeven dat ze zelfstandig willen eten. Dit doen ze bijvoorbeeld door te wijzen of te grijpen naar bestek en eten. 

Kleine stukjes

Een kind begint te eten met een lepel. Snijden is nog wat veel om meteen mee te beginnen, ook omdat de motoriek nog niet zo fijn is. De rol van ouder en verzorger is om je kind maximaal te stimuleren en te ondersteunen tijdens deze nieuwe ontdekkingstocht. Concreet betekent dat dat je de hapjes zo voorsnijdt dat hij of zij in staat is ze zelf te pakken.

De juiste spullen

Om het je kind zo gemakkelijk mogelijk te maken is het belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt. Als je eten met één lepel eet (je kindje gebruikt vaak nog geen twee stuks bestek), dan duw je het eten weg met je lepel. Duw je iets te enthousiast of te hard, dan schuift het bord weg. Het is dus super handig om je kind van een bord te laten eten wat niet wegglijdt of om kan vallen.

De kids-plate is een bordje wat zich vast zuigt aan de tafel. Doordat het gemaakt is van 100% siliconen is het 100% veilig voor je kind. De randen van het bordje en placemat in één staan omhoog daardoor kan je kind ook niet gemakkelijk het eten er uit  stoten met zijn of haar lepel. Ook vinden kinderen het een feest om uit de Kids-plate te eten door het leuke  design en de vrolijke kleurtjes.  

Aanmoedigen

Ook ben jij er om je kindje aan te moedigen.  Als hij iets moeilijks zelf doet, heeft hij of zij die complimentjes en aanmoedigingen hard nodig. Al het begin is moeilijk en leren eten is een grote mijlpaal. Het kost aardig wat tijd voordat je kind zelfstandig kan eten. Blijf als ouder vooral geduldig en positief en het komt allemaal goed.