Geen producten (0)

Moeilijke fruiteter? Zo los je het op!

Moeilijke fruiteter? Zo los je het op!

Zowel voor kinderen als volwassenen is het lastig de aangeraden dagelijkse hoeveelheid fruit binnen te krijgen. Of in ieder geval om dit zeven dagen per week vol te houden. Ouders van moeilijke en kieskeurige kinderen geven het dan ook vaak op of gaan het ‘gevecht’ niet meer aan. Ondanks dat het soms niet mee zit om kinderen fruit te laten eten of proeven is het toch enorm belangrijk. In fruit zitten namelijk belangrijke stoffen. Er zijn verschillende redenen en bijbehorende strategieën die hier worden besproken. Succes met eten!

De schil

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen aangeven geen schillen te willen eten. Maar juist in de schil van bijvoorbeeld appels, peren en druiven zitten ontzettend belangrijke voedingsstoffen die ook alleen in de schil te vinden zijn. Hieronder een aantal problemen met een aangedragen oplossing.

‘Ik kan niet goed door de schil heen bijten’

Bijten en kauwen is door het ene kind sneller geleerd dan door het andere kind. Wat heel belangrijk is hierbij is om altijd geduldig te blijven. Oefenen, oefenen, oefenen dan lukt het steeds beter. Help je kind met aanwijzingen en tips en maak het gehele proces leuk.

‘Ik wil dat fruit altijd geschild wordt’

Sommige kinderen geven aan alleen van hun fruit te kunnen genieten als dit geschild is. Maar juist in de schil zaten belangrijke voedingsstoffen toch? Dat klopt! Dus pas je aanbod aan en kies voor fruit waarbij de voedingsstoffen zowel in de schil als in de vrucht zelf zitten zoals bij tomaten. Zo krijgt je kindje toch de juiste voedingsstoffen binnen!

De zaadjes

Of je zaadjes van fruit wel of niet kan eten verschilt per fruitsoort. Voor kinderen kan dit soms niet duidelijk zijn, trouwens dit geldt ook voor ouders. Belangrijk is om kinderen hier goed in te betrekken, zodat zij straks zelf weten welke zaadjes er gewoon eetbaar zijn.

‘Ik vind dat de zaadjes een vieze smaak hebben.’

Er zijn kinderen die zaadjes over het algemeen niet durven te eten, omdat ze denken dat ze vies zijn. Dat kan doordat ze ooit een niet eetbaar zaadje hebben geproefd, maar het kan ook komen omdat het idee hun simpelweg niet aan staat. Hoe je dit het beste kan oplossen is per kind anders. Belangrijk is in ieder geval om de kinderen mee te nemen in het verhaal van zaadjes. En hun kennis te geven over de verschillende soorten zaadjes. Laat ook zien dat je zelf het eten van zaadjes heel normaal vind. Dit kan ook helpen, kinderen volgen immers graag een voorbeeld.

Fruit in het algemeen

‘Ik lust geen fruit’

Wat je ook wel eens hoort is dat een kind helemaal afgeknapt is op het eten van fruit. Het is belangrijk om kinderen te laten wennen aan smaken, maar nog belangrijker is het om het niet op te geven om samen met je kind wel fruit te eten. Geef het goede voorbeeld, blijf positief en doe het stapje voor stapje!